Yieldt - Crypto beheerd beleggen
Klanten login
  • Over Yieldt
  • Onze beleggingsaanpak
  • Hoe werkt Yieldt?
  • Kosten
  • Waarom Yieldt?
Registreer Nu
Yieldt - Crypto beheerd beleggen
  • Over Yieldt
  • Onze beleggingsaanpak
  • Hoe werkt Yieldt?
  • Kosten
  • Waarom Yieldt?
Yieldt - Crypto beheerd beleggen
  • Over Yieldt
  • Onze beleggingsaanpak
  • Hoe werkt Yieldt?
  • Kosten
  • Waarom Yieldt?
  1. Home
  2. Yieldt
  3. Crypto en belasting: de juiste aanpak

Crypto en belasting: de juiste aanpak

Sinds de lancering van Bitcoin in 2009 is de waarde van de grootste cryptomunt ter wereld gestegen naar 12.000 dollar. Met meer dan 18,5 miljoen Bitcoins in omloop vertegenwoordigt deze cryptovaluta een waarde van 210 miljard dollar. Een belangrijke vraag met betrekking tot dit bedrag: hoe wordt er belasting over geheven?

Belasting in Nederland

In Nederland hanteert men een 3-boxen systeem. In box 1 wordt het inkomen belast, in box 2 worden groot aandeelhouders in vennootschappen belast en in box 3 wordt uw vermogen belast. Afhankelijk van uw relatie met betrekking tot crypto wordt bepaald hoe u belasting moet betalen over uw vermogen in cryptovaluta.

Crypto valt onder box 3

Het kopen, verkopen en aanhouden van crypto wordt door de Nederlandse staat gezien als speculeren. Zodoende vallen cryptovaluta, net als aandelen, in box 3. Bij de jaarlijkse aangifte van uw belasting kijkt u naar de waarde van uw gehele crypto portefeuille op 1 januari klokslag 00:00. Dit totaal bedrag telt u op bij uw verdere vermogen. Vervolgens berekent de belastingdienst met een fictief rendement de te verrekenen belasting. Wat goed is om hierbij te onthouden is dat u tot een eigen vermogen van ? 30.846 vrij bent van vermogensbelasting. Met een fiscaal partner wordt deze vrijstelling verdubbelt.

Crypto vermogensbeheer en belasting

Hoe zit het dan met uw crypto portefeuille bij Yieldt? Anno 2020 bestaat er nog geen wetgeving rond het beheerd beleggen in de cryptomarkt. Wij van Yieldt moedigen verdere regulering toe, maar door de nieuwigheid van de activa klasse blijven concrete stappen vanuit de overheid tot nu toe uit. Zodoende zijn wij niet verplicht uw crypto portefeuille met de belastingdienst te delen.

Wel maken wij het opgeven van uw crypto portefeuille bij de belastingdienst graag zo makkelijk mogelijk voor u. Daarom ontvangt u als klant bij Yieldt op 1 januari een overzicht van de actuele waarde van uw crypto portefeuille beheerd door Yieldt. Dit is niet bindend, maar kunt u wel ter ondersteuning bij het invullen van uw belasting gebruiken. U blijft altijd verantwoordelijk voor het correct en naar volledigheid invullen van uw eigen belastingaangifte overeenkomstig de in uw land toepasselijke wet- en regelgeving.

Belastingontduiking kan niet met crypto

Lang stond Bitcoin bekend als een cryptomunt die veelal werd gebruikt voor het anoniem witwassen van geld en het ontduiken van belasting. Niet voor niks keken overheden en veiligheidsinstanties met argusogen naar de cryptovaluta. Echter, zijn overheden en belastingdiensten met een technologische inhaalslag bezig. Transacties in Bitcoin zijn niet langer anoniem en zo is dus ook het witwassen van geld en het ontduiken van belasting te traceren.

Daarnaast dienen sinds kort aanbieders van cryptovaluta te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Deze wetgeving houdt in dat bedrijven die in Nederland actief zijn met het te koop aanbieden van crypto geregistreerd moeten staan bij de Nederlandse Bank. Ook zijn ze verplicht alle klanten te identificeren en te verifi?ren. Bitvavo, de Nederlandse exchange waarmee Yieldt samenwerkt, heeft als een van de eerste in Nederland deze nieuwe wetgeving omarmt.

Bedrijven en crypto

Er zijn ook situaties denkbaar waarbij u als bedrijf inkomsten behaald uit crypto. Hierbij geldt dat u de crypto moet omrekenen naar euro?s op het moment dat uw bedrijf de cryptovaluta ontvangt. Deze waarde voegt u vervolgens toe aan de omzet. Mocht u cryptovaluta op de balans hebben staan, dan geldt de kostprijs of een lagere marktwaarde voor uw balansrekening.

Toekomst en complexere crypto

Op dit moment belast de belastingdienst alle cryptovaluta op dezelfde manier. Echter, is dat niet altijd even handig. Sommige munten zijn namelijk fundamenteel anders gestructureerd dan bijvoorbeeld Bitcoin. Een voorbeeld hiervan is de munt Ontology. Deze munt maakt gebruikt van een zogenaamd Proof-of-Stake model. Hierbij worden houders van deze munt beloond voor het aanhouden van een minimum aantal munten. Als beloning ontvangen zij hier Ontology Gas voor. Je zou dit als een dividend kunnen zien, maar ook als rente. Op dit moment bestaan er over dit soort munten nog geen richtlijnen en daarom belast de belastingdienst alle cryptovaluta in box 3.

Bij Yieldt houden we ontwikkelingen rond belasting, regulering en wetgeving altijd scherp in de gaten. Op deze manier komen onze klanten nooit voor verrassingen te staan en begeven we ons altijd conform de landelijke wetgeving.

Dit artikel is bestemd voor educatieve doeleinden en is derhalve geen bindend belastingadvies. Daarnaast zijn wij in het artikel uitgegaan van belastingverplichting naar gedomicilieerd te Nederlanden. Woont u in het buitenland, dan kunt u een andere belastingverplichting kennen overeenkomstig de in uw land toepasselijke wet- en regelgeving.

CONTACTINFORMATIE

Persoonlijk contact?

Heeft u een vraag, wenst u uitleg op maat, of is er een andere reden dat u met ons in contact wil komen?
Wij gaan graag met u in gesprek. Telefonisch of tijdens een persoonlijke ontmoeting.

21/08/2020

Met een hoog rendement en een transparante dienstverlening is Yieldt de ideale partner voor uw vermogen.

Zowel Yieldt als Botsinvest B.V. staan niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 76099571.

Informatie
  • Registreren
  • API-koppeling
© Yieldt - Botsinvest B.V. 2019 - 2020
  • Overeenkomst
  • Privacybeleid
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid
  • Handleiding