"Liever Bitcoin, dan obligaties"

Danny
Danny Oosterveer Marketing specialist

6 augustus 2023

Het zal niet de laatste miljardair op aarde zijn die laat doorschemeren dat Bitcoin een interessant spaarmiddel is. De Amerikaan Ray Dalio, oprichter van het Amerikaanse hedgefonds Bridgewater Associates ($ 101.9 miljard beheerd vermogen), liet in een interview met Coindesk doorschemeren dat hij persoonlijk Bitcoin in zijn portfolio heeft en houdt.

Het hebben van veel cashgeld klinkt als een luxeprobleem, maar in tijden van inflatie is het niet bevorderlijk voor de vermogenspositie. Na eerdere uitlatingen van Dalio over hoe Bitcoin zich bewezen heeft als een beter alternatief voor het huidig geldstelsel, komt zijn persoonlijke bekentenis over zijn positie in Bitcoin niet onverwacht.

In eerdere interviews besprak hij al het unieke karakter van cryptovaluta als Bitcoin. Het is voor Dalio duidelijk dat Bitcoin een aantrekkelijk spaar- en oppotmiddel is en daarmee een interessante toevoeging is aan het portfolio van zijn hedgefonds.

Wat is geld?

We kennen het principe ‘geld’ natuurlijk al vanaf het moment dat we als kind zakgeld kregen. We zijn er letterlijk mee opgegroeid, maar aan welke eisen moet ‘geld’ voldoen voordat we pas echt kunnen spreken over geld?

Geld wordt pas beschouwd als geld wanneer er voldaan wordt aan drie eisen;

1. Ruilmiddel: je kunt goederen en diensten kopen met geld;
2. Rekeneenheid: je kunt de waarde van goederen en diensten in geld uitdrukken en deze onderling vergelijken;
3. Oppotmiddel: je kunt geld sparen voor toekomstige uitgaven.
In het huidige geldsysteem zou de Euro de rol van oppotmiddel moeten vervullen. In een ideaal scenario zou je jouw verdiende euro’s op je spaarrekening kunnen bewaren en er in de toekomst meer mee kunnen aanschaffen. Dit ideale scenario gaat alleen niet meer op als we kijken naar de huidige financiële situatie in de wereld. Als we zoeken naar redenen waarom sparen op dit moment niet aantrekkelijk is, zien we dat daar drie oorzaken voor zijn:

1. De spaarrente
2. De inflatie
3. De geldpers blijft draaien

Zoals we kunnen vaststellen, wordt sparen op de spaarrekening minder interessant vanwege de historisch lage spaarrente, en bij een tegoed boven de € 100.000 is de rente zelfs negatief. Daarbij komt dat de kosten om te kunnen leven alsmaar blijven stijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is de benzineprijs die kortgeleden zijn hoogste punt bereikte.

En dan die geldpers. De geldpers draait op volle toeren en daar lijkt voorlopig geen eind aan te komen. In het afgelopen jaar is er nog nooit zoveel geld bijgedrukt en in omloop gebracht. Historisch gezien weten we dat dit kan leiden tot hyperinflatie.

Cryptovaluta als oplossing

Waar eerder nog lacherig gedaan werd over mensen die investeren in cryptovaluta, is dat nu wel anders. De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft Bitcoin onlangs als ‘investable asset’ gekwalificeerd, een positief signaal.

Als je wilt begrijpen waarom Bitcoin en andere cryptovaluta juist nu kans bieden, dan moeten we terug naar het principe van geldschepping. Op dit moment staan de geldpersen van de Centrale Banken ongelimiteerd geld bij te drukken om de economie op gang te houden.

Dit was niet anders toen de kredietcrisis de wereldeconomie in haar greep hield, en dit leidde bij één iemand tot een revolutionair idee.

Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto zijn systeem dat het mogelijk maakte om online betalingen uit te voeren van de ene naar de andere partij zonder tussenkomst van een bank. We kennen dit systeem onder de naam ‘Bitcoin’.

Stel je eens voor hoe het zou zijn om het geld dat je bezit, zonder tussenkomst van een bank of een betaalprovider, te kunnen overschrijven naar een persoon waar dan ook ter wereld. Je opent jouw digitale portemonnee en voert het adres van de ontvanger in, daarna volgt het bedrag dat je wilt overschrijven en je drukt op verzenden. Op de achtergrond controleren alle computers die op het netwerk zijn aangesloten of de transactie goedkeuring krijgt. Je kunt natuurlijk geen geld overschrijven dat er niet is!

Bitcoin is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware uitdager van het huidige geldsysteem. En er is een reden waarom steeds meer mensen een toevluchtsoord vinden in cryptocurrency’s als Bitcoin en Ethereum.

Het unieke aspect van Bitcoin is het maximaal aantal Bitcoin dat in omloop zal zijn. Dit is namelijk met 21,5 miljoen Bitcoins vastgelegd in de broncode van het netwerk. Omdat het Bitcoin-netwerk zo is ingericht dat iedereen samen eigenaar van het netwerk is, is het onmogelijk om als individu de fundering van het netwerk aan te passen.

Waarom kiezen voor beleggen in bitcoin en andere crypto?

De toegenomen interesse in digitale cryptovaluta is samen met de koers van de bekendste cryptomunt, Bitcoin, de afgelopen jaren enorm toegenomen. Waar de interesse voor cryptomunten voorheen vooral uit de hoek van computertechneuten kwam, zijn ook retail-beleggers steeds meer overtuigd van de toegevoegde waarde van cryptovaluta.

Ook is te zien dat grote institutionele beleggers cryptovaluta omarmen en het voor hun klanten mogelijk maken om mee te profiteren van de rendementen en investeringen in de cryptomarkt. Banken, pensioenfondsen en investeerders zijn bezig om hun crypto-rekening te spekken.

Investeren in een relatief nieuwe markt is een risicovolle zet. Maar er zijn enkele tactieken om je vermogen verstandig te investeren in de cryptomarkt.

1. Bitcoin-Buy-and-Hold
Je koopt periodiek Bitcoin
voor een bepaald bedrag aan cryptomunten en houdt deze voor een langere periode vast, om daarna te bepalen of het een goede investering is geweest.

2. Zelf actief crypto handelen

3. Indexbeleggen
Je volgt de markt; stijgt de markt dan verdien je, maar zakt de markt verlies je.

4. Beheerd beleggen
De komst van beheerd beleggen maakt het mogelijk om zonder kennis of tijd mee te profiteren van de kennis van crypto-experts.

Waar kan Amdax de (toekomstig) crypto-belegger mee helpen?

Bij Amdax vinden we dat iedereen de kans verdient om zijn geld voor hem of haar te laten werken. Toch begrijpen we dat niet iedereen de kennis of tijd heeft. Daarom bieden wij veilig en eerlijk beheerd beleggen in de cryptomarkt aan.

Danny
Danny Oosterveer Marketing specialist

Onze site maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies voor personalisatie, social media functies, en websiteverkeer analyse. Informatie over je gebruik van onze site wordt gedeeld met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Zij kunnen je gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services.